10 sätt att bli mer produktiv i vardagen

Känns det som att du knappt får någonting gjort vissa dagar medan du är produktiv som en superhjälte andra?

Dagsformen kan verkligen påverka hur mycket vi hinner med. Men om man tar till några smarta produktivitetsknep så kan man jämna ut det så att varje dag blir mer effektiv.

Vissa tror att produktivitet helt enkelt handlar om att vara riktigt upptagen, men det är en myt. Att vara verkligt produktiv är i själva verket att jobba smartare och mer strategiskt i stället för mer. Resultatet kan bli att du upplever mindre stress i vardagen, får mer gjort på jobbet och får mer tid över till att göra sådant du tycker om.

När man jobbar med städning som vi gör så är produktivitet verkligen A och O. Vi vet att det är oerhört viktigt för våra kunder att varje minut vi är där och städar ger mervärde för dem. Annars hade de ju kunnat göra det själva!

I egenskap av produktivitetsnördar har vi hittat en hel del små så kallade hacks som verkligen fungerar för att få mer gjort på mindre tid. Här är några som vi gillar extra mycket!

1. Tvåminutersregeln

The two minute rule är ett perfekt redskap för att få småsaker gjorda, trots att man känner sig lat och slö. Det hela är väldigt enkelt: varje gång det finns något att göra som tar max två minuter – skjut inte upp det utan gör det direkt.

Det kan handla om att plocka upp tvätt från golvet, sätta in kaffekoppen i diskmaskinen, svara på ett sms eller vattna den där blomman som ser ut att dö vilken minut som helst.

Fördelen med denna metod är att alla småsaker inte samlas på hög och man får mer frid i sinnet att ta itu med viktiga saker.

2. Skriv en kort checklista

Det finns många sätt att skriva checklistor på, men om man vill göra det enkelt för sig kan man göra en lista med tre punkter:

  1. En sak som måste göras idag
  2. En sak som gärna ska göras idag
  3. En sak som hade varit bra om den gjordes idag

Denna teknik gör det möjligt för dig att formulera för dig själv vad som är viktigast för att nå dina mål och får du inte gjort alla tre punkter så är det inte hela världen, utan det som blir över kan helt enkelt flyttas till imorgon.

Det kan låta lite att få gjort tre saker per dag (självklart gör man massa andra småsaker dock), men på ett år blir det över 1000 saker! Helt okej, tycker vi!

3. Sätt en timer

När man vill sätta igång med något, det kan vara jobb, städning eller vad som helst, som kräver ens odelade uppmärksamhet så kan det kännas svårt att fokusera i början. Då är det smart att sätta en timer på mobilen på 30 minuter. Under den tiden får du bara jobba på uppgiften och inte avbryta för att kolla mejlen, hämta kaffe eller ta in posten.

Ofta blir den där halvtimmen till mer tid, för man har äntligen kommit igång, men även om man tar en paus efter så har man i alla fall fått en del gjort.

4. Skriv en senare-lista

Upplever du att det är svårt att fokusera på en sak i taget? I så fall är det smart att göra en senare-lista på mobilen som du alltid bär med dig. Om du kommer på att du behöver höra av dig till någon, ska säga upp ett abonnemang, köpa en sak eller lägga en lånebok i hallen så skriver du upp det på din lista och sparar det till senare. Då får du saken ur ditt system och riskerar inte att glömma bort den, samtidigt som du kan koncentrera dig på det du behöver göra just nu.

5. Sätt upp mål för veckan

Vi har alla många saker som vi vill få gjorda under en vecka, men de där sakerna som man verkligen önskar att man tog sig mer tid för kan man använda veckomål för att få gjorda. Testa att skriva upp tre mål för veckan i din kalender som du tänker lite extra på.

Det kan vara att äta middag tillsammans med familjen varje dag, att komma i tid till jobbet, att städa ur kylskåpet eller kanske att träna tre gånger. Det här bör vara realistiska mål och gärna specifika. Att träna tre gånger i stället för att ”träna mer” är mycket lättare att uppnå.

I slutet av veckan tar du lite tid till att reflektera över om du har uppfyllt dina mål. Om det är något mål du vill testa igen kan du flytta över det till nästa vecka, eller bara sätta upp tre helt nya.

6. Ta en coffe nap

Har du hört talas om coffee naps? Vi snackar alltså om att kombinera två kraftfulla energihöjare:

Koffein och sömn. Om du framåt eftermiddagen känner att du absolut inte kan koncentrera dig, brygg en kopp kaffe, drick upp den rätt så fort och ta en tupplur på 15-20 minuter. Vi lovar dig, man känner sig som en annan människa när man vaknar!
Det är viktigt att ställa klockan så att man inte sover mer än 20 minuter, eftersom man då går in i djupsömn och bara känner sig mosig när man vaknar upp igen.

7. Gör en digital rensning

En gång i månaden kan det vara skönt att göra en riktig digital rensning. Säg upp prenumerationen på nyhetsbrev du inte vill få till mejlen, rensa inkorgen, gör dig av med appar som du inte använder och ta bort bilder från mobilen som du inte ska ha kvar.

Att bli av med sådana här onödiga småsaker kan verkligen minska stressen och göra att du känner att du har mer kontroll. Dessutom blir det mycket lättare att hitta mejl, appar och bilder som du har sparat.

8. Säg inte ja direkt

De flesta vill gärna vara alla i sin omgivning till lags, och om någon frågar om man vill hjälpa till med något eller komma någonstans så är det väldigt lätt hänt att man säger ja direkt, bara för att ångra sig senare. Även om man kanske inte har något emot saken i sig så kan det vara så att man har för mycket att göra eller att man egentligen borde göra något annat.

Därför är det bra att ha som en tumregel att inte tacka ja direkt till saker, utan vänta ett litet tag med att ge ett svar. Självklart finns det vissa saker i livet som du aldrig skulle vilja missa, och dessa kan du så klart tacka ja till utan att tveka. Men när det gäller andra saker så skadar det sällan att vänta med att svara på ett mejl eller sms en halvtimme eller att säga till kompisen att man återkommer om hur det ser ut i kalendern.

9. Från och med nu…

Att börja med en ny rutin kan vara riktigt svårt, men vid vissa tidpunkter i livet är det lättare. Detta gäller särskilt om du genomgår en större förändring. Det kan till exempel vara att du flyttar, gifter dig, tar examen eller får barn. Dessa milstolpar i livet kan fungera som nystarter. Om du till exempel gärna vill springa en runda varje dag så kan du sätta igång med motivationen att du ska kunna säga ”Jag har sprungit varje dag sedan jag flyttade.”

10. Strunta i multitasking

Multitasking låter coolt och många är ganska så stolta över att de kan få flera saker gjorda på samma gång. Men egentligen, hur bra blir det där jobbmejlet om du lyssnar på en podcast, äter en kaka och smsar med kompisen samtidigt?


Ta en sak i taget och gör den väl, det mår psyket bättre av och resultatet blir alltid bättre!

Som du märker så gillar vi verkligen att jobba produktivt! Men våra städningar är så mycket mer. Varför inte boka in ett gratis hembesök så att vi kan berätta mer om hur vi arbetar och vad vi kan göra för dig? Vi hörs!