3 anledningar att tvätta med ättika – och 3 anledningar att låta bli

video
Datum

12 juli 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Det kan kännas lite som en djungel att välja rengöringsmedel till olika saker, och det gäller inte minst vår tvätt. Många drar slutsatsen att det måste vara bättre för både hälsa och miljö att ta till husmorsknep, som till exempel att tvätta med ättika i stället för att använda tvättmedel och sköljmedel. Men är det bättre då, och hur gör man egentligen för att tvätta med ättika? Det ska vi gå till botten med!

Fördelar med att tvätta med ättika

Att använda en deciliter ättikssprit i stället för tvättmedel, eller tillsätta två matskedar ättika i stället för sköljmedel kan fräscha upp dina kläder och hjälpa dem att hålla färgen.

Bakteriedödande

Ättika är bakteriedödande, och det är så klart positivt när man tvättar kläder, lakan och handdukar. När bakterierna dör minskas dålig lukt. Så om du till exempel har träningskläder som aldrig luktar fräscht kan ättika vara ett bra knep att ta till.

Miljövänligt

Ättika klassas inte som ett miljöfarligt ämne och bryts ner fort i naturen. Det gör att du kan använda det med gott samvete när du tvättar.

Färgbevarande

Ättika hjälper dina kläder att behålla färgen. Det gäller både svarta, vita och kulörta plagg. Det är även praktiskt när man har mönstrade plagg med olika färger.

Nackdelar med att tvätta med ättika

Man kan lätt tro att det naturliga alternativet alltid måste vara det bästa. Men även naturliga rengöringsmedel har sina nackdelar.

Frätande

Ättika är lika skarpt som många kemikalier och måste hållas utom räckhåll för barn. Det är farligt att få i ögonen, att dricka och kan även fräta om du får det på huden. Undvik att andas in ångorna. Att använda ättikssprit med 12% ättikssyra i stället för ättika med 24% kan vara en bra försiktighetsåtgärd.

Kan skada tvättmaskinen

På många ställen kan man läsa att det är helt ofarligt att tvätta med ättika och att det inte skadar tvättmaskinen. Men Steven Grayson, som äger ett företag som utför service på bland annat tvättmaskiner i USA håller inte med.

”Om man använder ättika regelbundet kan det bokstavligt talat smälta slangar. Det orsakar läckor som kan skada huset på alla möjliga sätt.”

Ord står mot ord. Vissa tycker att det inte är någon fara, andra säger att regelbunden tvätt med ättika förstör tvättmaskinen.

Dyrt

Ett annat skäl till att välja bort ättikan kan vara priset. En flaska ättikssprit på 500 ml kostar cirka 15 kr. Om du använder en deciliter per tvätt kan du tvätta fem omgångar på en flaska. Det innebär att varje tvätt kostar 3 kronor.

Det kanske inte låter som så mycket, men om man jämför med vanliga tvättmedel är det i runda slängar tre gånger så dyrt per tvätt.

Om du vill spara pengar och ändå ha ett miljövänligt alternativ kan du jämföra med Grummes kulörtvätt.

Det är märkt med Bra Miljöval och kostar 1,23 kronor per tvätt. Dessutom är det mer koncentrerat så att man inte behöver transportera massor av glasflaskor och du behöver inte handla tvättmedel stup i ett.

Är ättika bra att tvätta med eller inte?

Precis som med de flesta andra husmorstips är det svårt att hitta några vetenskapliga belägg för om ättika är bra som tvättmedel eller inte.

Vi kan åtminstone konstatera att det inte är särskilt skadligt för miljön, eller hälsan om du är noga med att inte få det på dig.

Däremot råder det delade meningar om det är dåligt för tvättmaskinen eller inte, då det potentiellt kan skada slangarna i tvättmaskinen, vilket skulle kunna orsaka läckor.

Många använder ättika någon gång då och då för att rengöra tvättmaskinen från kalkavlagringar. Läs mer om hur man rengör tvättmaskinen i vårt inlägg Så gör du för att rengöra tvättmaskinen.

Men hur ska man då göra? För inte kan man väl använda vanligt tvättmedel som verkar vara så dåligt för miljön? Välj ett miljömärkt tvättmedel, så behöver du inte oroa dig.

Då vet du dessutom vilken dosering som är ultimat!