5 enkla sätt att rengöra kakelfog på

video
Datum

3 september 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Fläckiga, gula och till och med mögliga kakelfogar är vanligt förekommande i våra hem. Smutsiga kakelfogar gör att hela badrummet känns ofräscht och gammalt. Innan du slår på stort och börjar gå i renoveringstankar för att fräscha upp ditt badrum, finns det enklare och framförallt billigare sätt att ge badrummet ett lyft.


Här hittar du 5 enkla sätt att rengöra kakelfog på och få ditt badrum att se ut som nytt igen. Och det roligaste av allt? Det tar inte mer än 30 minuter av din värdefulla tid!

1. Ett enkelt sätt att rengöra kakelfog med bikarbonat och vatten 

Har du bikarbonat hemma? Vad sägs om att skippa brödbaket denna gång och istället använda det för att ta bort fett, smuts och kalk som gärna fastnar i kakelfogar?  

Du behöver: 

1 dl bikarbonat 

0,5 dl vatten 

1 gammal tandborste 

Gör så här:  

Blanda bikarbonat med vatten till en smet. Applicera smeten på kakelfogarna och låt verka i 10 minuter. Ta sedan tandborsten och skrubba ordentligt i varje kakelfog. Ännu bättre om du har du en gammal eltandborste du kan använda i det syftet. När du jobbat dig igenom alla fogar så kan du torka rent dem med en trasa. Klart!  

Om du har lite bikarbonat (och energi!) över efter kakelfogarna så kan det faktiskt användas för att städa hela hemmet. Allt ifrån mattor och madrasser till väggar och golv. Läs mer i vårt inlägg om miljövänlig städning med bikarbonat.  

2. Supertips för att rengöra kakelfog som är vit 

Det kan det vara värt att nämna att denna metod endast bör användas på kakelfogar som i alla fall en gång i tiden varit vita. Detta eftersom väteperoxid är ett blekmedel.  

Du behöver: 

1 dl väteperoxid 

1 dl vatten 

1 sprayflaska 

1 gammal tandborste 

1 par gummihandskar 

Gör så här:  

Eftersom denna metod använder väteperoxid så rekommenderar vi att du använder gummihandskar under hela processen. Häll väteperoxid och vatten i sprayflaskan. Spraya sedan ordentligt på dina vita kakelfogar, låt verka i 10 minuter och skrubba med en tandborste i vanlig ordning. Skölj sedan rent med varmt vatten och torka med en trasa.  

3. Så kan du rengöra kakelfog med vitvinsvinäger 

Du behöver: 

2 dl vitvinsvinäger 

1 dl varmt vatten 

1 sprayflaska 

1 skurborste eller svamp 

Gör så här:  

Häll vitvinsvinäger och vatten i en sprayflaska och skaka för att blanda. Spraya blandningen på kakelfogarna, låt verka i 15 minuter och skrubba sedan ordentligt med en skurborste eller en svamp. Skölj sedan rent med varmt vatten och torka med en trasa. Vitvinsvinäger har antibakteriella och blekande egenskaper så förutom att rengöra kakelfog bekämpar du dessutom svamp och får badrummet att dofta fräscht och rent.  

4. Ingrodd smuts? Ta hjälp av klor för att rengöra kakelfog med envisa fläckar 

Vi är många som har bott i ofräscha hyreslägenheter som troligtvis inte sett en skursvamp på flera år. Men misströsta inte! För ingrodd smuts på kakelfogarna kan det vara värt att ta hjälp av lite starkare medel, som exempelvis klor.  

Du behöver: 

5 dl varmt vatten 

3 msk klor 

1 sprayflaska 

1 skurborste 

1 par gummihandskar 

Gör så här:  

Eftersom klor är ett blekmedel så rekommenderar vi att du använder gummihandskar under hela processen. Häll klor och vatten i sprayflaskan. Spraya sedan ordentligt på kakelfogarna som ska rengöras, låt verka i 10 minuter och skrubba med en skurborste. Skölj sedan rent med varmt vatten och torka med en trasa.  

Om det mot förmodan inte skulle räcka med klor för att få bort smuts från fogarna så kan det vara en bra idé att investera i en fogpenna som du sedan använder för att måla på fogarna.  

5. Äppelcidervinäger – din vän i köket som även kan hjälpa dig rengöra kakelfog 

Äppelcidervinäger är en väldigt bra sak att ha hemma. Den har många hälsofördelar, används ofta i recept och kan även ta bort fett, damm och annan smuts från dina kakelfogar! Snacka om mirakelmedel! 

Du behöver: 

1 dl äppelcidervinäger 

1 dl varmt vatten 

1 sprayflaska 

1 skurborste eller svamp 

Gör så här:  

Häll äppelcidervinäger och vatten i en sprayflaska och skaka för att blanda. Spraya blandningen på kakelfogarna, låt verka i 10 minuter och skrubba sedan ordentligt med en skurborste eller en svamp. Skölj sedan rent med varmt vatten och torka med en trasa.  

Bonustips: För att förebygga smuts, damm och mögel i kakelfogarna kan du impregnera fogarna med ett vanligt vitt stearinljus. Ett enkelt sätt att slippa rengöra kakelfog i tid och otid! 

Vill du göra något roligare på din fritid än att rengöra kakelfog?  

Vi på Städade Hem har rengjort kakelfog i många år och vet hur man får dem att se ut som nya.  

Hör gärna av dig om du vill få hjälp med att få badrummet rent eller om det finns andra städprojekt i hemmet som du inte orkar ta tag i. Vi hjälper dig gärna med både regelbunden hemstädning och storstädning i Stockholm.