Att rengöra rostfritt stål – så får du det att skina

video
Datum

11 april 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Rostfritt stål kan man till exempel ha i hemmet i form av rostfria vitvaror, och de flesta hushåll har även diskbänk och diskho i detta klassiska material. Men även om det är ett praktiskt material som är slitstarkt så kan det ibland vara svårt att få rent. Därför ska vi nu dela med oss av våra bästa tips på hur man gör för att rengöra rostfritt stål!


Så rengör du vitvaror i rostfritt stål

När du köper till exempel ett kylskåp i rostfritt stål har det antagligen en sorts ytskikt som gör att det är mycket lättstädat.

Det enda som behövs är en fuktig mikrofibertrasa, och eventuellt något rengöringsmedel, som lite diskmedel eller såpa, samt en mjuk handduk eller trasa att torka torrt med. Använd inte något som kan repa stålet, som till exempel polerande rengöringsmedel.

Om du inte torkar av efter att du har rengjort dina vitvaror finns det nämligen en stor risk att man, när vattnet torkat, ser exakt var du har dragit trasan någonstans.

Visst, det är inget permanent, men det är trevligare med en helt skinande yta.

Glöm inte att torka av handtaget ordentligt, eftersom det är där som man får mest fettfläckar och bakterier kan samlas. Och passa på att torka ovansidan av kylskåpsdörren, för där blir det dammigare än man tror.

Undrar du hur man städar kylen på allra bästa sätt? Läs vårt inlägg Så rengör du kylskåpet.

I de fem första minuterna av videon nedan kan du se skillnaden mellan att rengöra vitvarorna med vinäger respektive diskmedel.

Så rengör du diskbänk och diskho i rostfritt stål

Rostfritt stål är väldigt lätt att rengöra. Det man ska vara försiktig med är att använda slipande saker som till exempel stålull, eftersom det ganska lätt får repor. Det räcker oftast gott och väl att använda en vanlig disksvamp.

Arbeta upp ett lödder med vatten och diskmedel och skrubba hela diskbänken och diskhon. Diskhon är något av det allra smutsigaste i hela hemmet, så använd inte svampen till att diska porslin efteråt.

Släng den eller ha en särskild svamp till diskhon.

När du har täckt hela ytorna med lödder är det dags att torka bort det från diskbänken med en fuktig trasa. Du kan behöva torka två gånger för att få bort allt diskmedel. I diskhon kan du skölja bort löddret. Så enkelt kan det vara att rengöra rostfritt stål!

Så får du bort kalkavlagringar från rostfritt stål

Om du bor i ett område med vatten som har mycket kalk så vet du hur frustrerande det kan vara att få vita kalkfläckar där vatten har ansamlats, till exempel runt kranar.

Ju oftare du tar itu med kalken, desto lättare blir det för dig. Den kan nämligen sätta sig riktigt hårt om man väntar med att ta bort den.

Det finns rengöringsmedel mot kalk som är effektiva, men eftersom de är ganska skarpa föredrar många mer naturliga metoder.

Lägg lite hushållspapper runt kranen och häll över lite ättika som får ligga och dra. Pappret gör att ättikan inte bara rinner bort. Borsta sedan med en grov borste. Du kan behöva upprepa processen beroende på hur hårt kalkavlagringarna sitter.

Sugen på att få riktigt rena kranar? Läs vårt inlägg Så rengör du kranen på bästa sätt.

Skulle det kanske underlätta att få lite hjälp med städningen där hemma? När vi på Städade Hem utför våra hemstädningar i Stockholm ser vi till att lämna rostfria ytor skinande rena. Hör av dig till oss, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig!