Allt du någonsin undrat om damm och kvalster

video
Datum

23 augusti 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Damm finns i alla hem, oavsett hur ofta vi försöker bli av med det. Men vad är egentligen damm? Är det dåligt för hälsan, eller städar vi bara bort det för att få fint? Vad är egentligen kvalster, och hur kan man utrota dem? Och vilket sätt är det bästa att damma?


Låt oss gå till botten med dammet och lära oss allt vi behöver veta om dammet i våra hem!

Vad består damm av?

Damm är ingen enskild sak, utan består av små partiklar som kommer från olika saker. Det kan vara partiklar från textilier, död hud, pollen, jord, papper och mycket annat. Vad dammet hemma hos dig består av beror på var du bor och vad du har för saker i ditt hem och var du bor någonstans. I dammråttor återfinns även ofta hår. Dammråttor består av damm som hålls ihop med hjälp av statisk elektricitet.

Ofta består alltså damm av vanliga saker som inte är särskilt farliga för vår hälsa. Men damm kan också innehålla mögel, bakterier, virus och kvalster, och det är därför det är så viktigt att regelbundet damma så att man inte andas in farliga saker. Detta gäller särskilt om man har småbarn som ofta är på golvet.

Enligt Naturskyddsföreningen innehåller även dammet i våra hem giftiga ämnen och skadliga kemikalier till viss del. Bland annat har man hittat ftalater i damm, som kommer från plastprodukter. En del anses vara hormonstörande och har eventuella samband med allergier hos barn. Dessa bryts ner långsammare inomhus än utomhus, eftersom de inte utsätts för solens UV-strålar. Du kan läsa mer om gifter i damm här.

Vad är kvalster?

Kvalster är pyttesmå spindeldjur som finns i alla hem. De flesta märker inte av dem, men vissa är allergiska mot kvalster, och det som många kallar dammallergi är i själva verket kvalsterallergi. Kvalsterallergin sätter sig mest i näsan och man nyser och snorar samt får röda ögon. Ofta känner man av den mest på morgonen, eftersom det är i sängen som det finns allra mest kvalster.

Det är omöjligt att göra hemmet helt kvalsterfritt, men det finns en del saker du kan göra för att minska mängden kvalster. Det är bra att ha i åtanke att de trivs där det är varmt, mörkt och fuktigt.

Försök därför hålla sovrummet svalt, till exempel genom att vädra varje dag. Se också till att dra upp rullgardinen på morgonen och att dammsuga varje dag. Du kan också vädra sängkläderna regelbundet och låta bli att bädda sängen tills efter du har ätit frukost. På det sättet hinner sängen bli torr och sval innan du lägger över täcket och stänger in värmen och fukten som kvalstren gillar.

Vilket är det bästa sättet att damma?

Vi föredrar att använda mikrofibertrasor för att damma. Dessa fungerar både att använda torra eller lätt fuktade. Ibland kan det dock vara smidigt att använda en dammvippa, om det är lampor eller andra saker som sitter högt som ska dammas. Då är det extra viktigt att tänka på regel nummer ett: börja uppe och arbeta dig neråt.

Är ditt hem lite dammigare än du skulle önska? Har du svårt att hinna med städningen? I så fall kan en hemstädning en gång i veckan göra enorm skillnad.

Ditt hem blir dammfritt och ditt liv mindre stressigt, hur bra som helst! Varför inte höra av dig till oss för ett kostnadsfritt besök så att vi kan berätta mer om våra städtjänster och hur vi ser till att dammet och kvalstren hålls på ett minimum hemma hos våra kunder?