Din guide till olika sorters rengöringsmedel

video
Datum

23 juni 2021

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

När man står i affären och ska välja rengöringsmedel kan man lätt bli förvirrad. Det finns så många sorter att välja mellan. Men vad är det egentligen för skillnad på en kökssprej och en badrumssprej? Och kan man inte bara använda såpa eller allrent? Vad är egentligen allrent, förresten?


Om du någonsin undrat vilket medel du ska använda när du städar så är det här ett inlägg för dig. Nu ska vi reda ut rengöringsmedlens hemligheter!

Egentligen finns det bara fyra sorters rengöringsmedel

Fyra sorter? Men det finns ju tusentals produkter på marknaden som alla gör olika saker?

I grund och botten är det fyra olika funktioner som rengöringsmedlet kan fylla. Det kan vara en detergent, alltså rengörande.

Det kan också vara avfettande, slipande eller vara en syra som löser upp kalk och liknande smuts. Även om det står olika saker på flaskorna och medlen kan ha lite olika egenskaper så är det någon av de här funktionerna man vill åt när man väljer rengöringsmedel.

Det här innebär att du inte måste ha tjugo olika flaskor hemma, ofta går det bra att använda samma medel till många olika saker. Nu ska vi titta lite närmare på de fyra kategorierna av städmedel och se vilken typ av rengöring de lämpar sig för.

Detergenter

Enligt Svenska Akademiens ordlista är en detergent ett ”tvättande och dispergerande ämne”. Att dispergera betyder att blanda, sprida eller finfördela (som i engelskans ”disperse”.)

En detergent är oftast ett syntetiskt ämne som är vattenlösligt. Det kan både ta bort oljor och diverse smuts och är ett mångsidigt verktyg när du städar.

Detergenter finns i många olika utföranden, till exempel diskmedel och tvättmedel.

Det som nästan alla har gemensamt är att de behöver blandas med vatten för att fungera. I många rengöringssprejer finns det redan vatten så att du bara kan spreja och torka av.

Detergerande produkter innehåller i regel tensider. Det är ytaktiva ämnen som gör att olja kan blandas med vatten.

De gör det genom att sänka ytspänningen. Du kan läsa mer om tensider och huruvida de är farliga i vårt inlägg Sanningen om ekologisk städning.

Följande rengöringsmedel är detergenter:

– diskmedel

– tvättmedel

– såpa

– allrent

Undvik att använda detergenter på:

– läder

– siden

– gjutjärn.

https://youtu.be/F7-ie4uWX04

Avfettande rengöringsmedel

Rengöringsmedel som verkar avfettande används mest i köket för att städa bort fett från matlagning.

För att lösa upp fettet effektivt krävs det ett medel som har ett högt PH-värde. Det kallas också för alkaliska rengöringsmedel.

Ett exempel på ett alkaliskt rengöringsmedel är ugnsrengöring, men det finns också mildare varianter som kan passa för att till exempel torka av spisen eller köksbänken.

En bra tumregel att komma ihåg är att inte blanda alkaliska rengöringsmedel med andra ämnen, som klorin eller syror då de skapar en kemisk reaktion tillsammans.

Följande rengöringsmedel är avfettande:

– ugnsrengöring

– kökssprejer

– propplösare

– klorin.

Undvik alkaliska medel på:

– silver

– aluminium

– rostfritt stål.

Slipande rengöringsmedel

Ibland kan det vara praktiskt att använda sig av ett slipmedel. Dessa finns både att köpa som pulver och i flytande form, ofta som en kräm. Här används någon sorts korn som polerar bort smutsen. Det märke som är mest känt är Cif.

Den här typen av skurmedel används med fördel på fläckar på ytor som inte är särskilt känsliga. När du inte riktigt får bort smuts med något annat medel kan det vara ett bra alternativ.

Undvik att använda slipmedel på:

– linoleum

– läder

– textil

– marmor

– porslin (t.ex. toalett och handfat).

Var försiktig med:

– aluminium

– målade ytor.

https://youtu.be/MJSzRzimWaM

Medel med syror

En syra har PH 6 eller lägre. Dessa städmedel kan vara allt från mycket milda till riktigt tuffa. Till exempel har coca-cola, vinäger och citron lågt PH-värde.

Syror kan bryta ner svåra fläckar som rost och kalkavlagringar. Om du använder ett riktigt starkt medel med syra behöver du ha skyddsglasögon och handskar. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen. Låt produkten inte verka längre än det står på flaskan.

Följande rengöringsmedel innehåller syror:

– kalkrengöring

– badrumssprejer

– toalettrengöring

– rostmedel

– mögelborttagningsmedel.

Använd inte medel med syror på:

– kranar och blandare

– duschväggar

– marmor och annan porös sten.

Bästa möjliga rengöring

När vi på Städade Hem utför hemstädningar i Stockholm använder vi rätt medel till rätt smuts. Och om du vill så ser vi till att du alltid har bra produkter hemma.

När du startar ett städabonnemang hos oss ingår ett städkit med medel som gör ditt hem skinande rent. Hur bra som helst!