Lär dig rengöra strykjärn som ett proffs

video
Datum

6 mars 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Hur ser ditt strykjärn ut där hemma? Om du använder det flitigt finns det en stor chans att även ditt strykjärn har fläckar på undersidan. Oftast beror det på att man stryker syntetiska tyger.


Dessa bruna missfärgningar är fula och kan dessutom lämna märken på kläderna du stryker. Visst är det störande att något som ska hjälpa dig att få plaggen se finare ut kan faktiskt skada dem?! Men misströsta inte – vi lär dig rengöra strykjärn på endast några minuter.

Så här kan du rengöra strykjärnet snabbt och enkelt från fläckar

1. Använd strykjärnsrengöring

Vad kan vara effektivare är ett medel som är speciellt avsett för att rengöra strykjärn? Den här produkten kommer oftast i stiftformat och förutom att rengöra strykjärnet från smuts och kalk så gör den så att sulan glider lättare på tyget. Dessutom är den väldigt enkel att använda. Värm upp strykjärnet till 2 prickar och stryk sedan på stiftet på stryksulan. Se till att hela ytan täcks av produkten. Stäng av strykjärnet och torka rent med en ren, mjuk trasa.

2. Salt mot smuts

Visste du att man kan använda salt för att få bort fläckar från strykjärnet? Enklare är så blir det inte! Det enda du behöver för att rengöra strykjärn med salt är en gammal, ren handduk och salt (helst grovsalt).

Strö ett generöst lager med salt på handduken. Värm upp strykjärnet till maxvärme och stryk sedan med det varma strykjärnet ovanpå. Upprepa flera gånger tills fläckarna försvinner. Fläckarna sugs in i handduken, därav rekommendationen att välja en gammal sådan. Har du ingen handduk till ditt förfogande kan du använda hushållspapper istället. Sedan är det bara att låta strykjärnet svalna och torka rent med en ren fuktig trasa. Dessutom poleras stryksulans yta under saltbehandlingen som i sin tur hjälper sulan glida lättare på tyget.

3. Miljövänligt mot fläckar med ättika och bikarbonat

Här kommer ett supertips som dessutom är snäll mot både miljön och plånboken – testa att rengöra strykjärn med ättika och bikarbonat nästa gång du upptäcker en fläck på undersidan av strykjärnet. Blandningen av ättika och bikarbonat löser upp fläckarna utan att repa stryksulan – det gillar vi!

Blanda ihop lika delar vatten och ättika och fukta en svamp med vätskan. Strö en matsked bikarbonat på undersidan av det svala strykjärnet och gnugga bort fläckarna med svampen. För att rengöra alla små hål där ångan kommer ut kan du använda vanliga bomullstops som du doppat i den färdiga ättiksblandningen.

Lyckades du inte få bort alla fläckar? Några mer envisa fläckar kräver lite tuffare behandling innan de försvinner. Blanda ihop en pasta på en till två matskedar bikarbonat och lite vatten som du sedan kletar ut på stryksulan. Låt stå i 5-10 minuter och torka av ytan med en fuktig, ren trasa. Avsluta med att värma upp järnet – detta för att undvika fula vattenfläckar på undersidan.

Om ditt strykjärn fortfarande har kvar någon fläck så kan du prova att blanda ihop en kraftigare pasta på bikarbonat och ättika istället och upprepa sedan alla steg.

4. Skinande rent med silverputs

Det här polérmedlet kan göra underverk med ett smutsigt strykjärn! För ett skinande rent strykjärn behöver du endast ett par putsdukar och silverputs. Gnugga ordentligt på alla fläckar tills de försvinner. Vid ihärdiga fläckar kan du behöva byta duk för att undvika att gnugga in borttagna avlagringar igen. Fukta duken med varmt vatten för att skölja bort silverputsen. Polera med en ren duk för finare resultat. Har du ingen silverputs hemma? Det här tipset fungerar även bra med tandkräm – prova dig fram!

5. Limesaft och bikarbonat

Följande ingredienser finns i nästan alla hem – nämligen limesaft och bikarbonat. Oftast använder vi dem i matlagning men när man kombinerar limesaft med bikarbonat får man ett väldigt effektivt rengöringsmedel för inbrända fläckar på strykjärnet. Förutom att bli av med fläckarna blir strykjärnet extra glansigt. Sådant gillar vi!

Blanda en matsked limesaft med bikarbonat tills konsistensen börjar likna en tjock pasta. Täck stryksulan med pastan och vänta i 5-10 minuter. Torka sedan bort pastan med en fuktig duk och värm upp strykjärnet i några minuter för att slippa fula vattenfläckar.

Glöm inte att rengöra strykjärnet invändigt

Det är lätt hänt att när man ska rengöra strykjärn så fokuserar man endast på det som syns, dvs missfärgningarna på stryksulan. Och det med all rätt – fläckarna kan trots allt orsaka skador på plaggen du stryker. Utöver detta ska man även rengöra eller avkalka vattenbehållaren regelbundet. Detta är särskilt viktigt ifall du bor i ett område med hårt vatten.

Har du ett modernare strykjärn borde det ha en inbyggd avkalkningsfunktion. Läs gärna manualen för att veta hur du ska gå tillväga. Oftast räcker det med att trycka på en knapp avsedd för det ändamålet medans du håller strykjärnet vågrätt och låter ångan göra sitt.

Är ditt strykjärn av lite äldre modell så finns det några enkla steg att följa. Häll 1 msk ättika i vattenbehållaren och fyll sedan på med vatten. Sätt på ångfunktionen och låt strykjärnet bli varmt. Stryk en ren handduk tills vattenbehållaren är helt tom.

Har du ingen ork till det så går det lika bra att ha på ångfunktionen på max och vänta tills vattentanken är tom. Upprepa samma steg med endast vatten. Klart! Nu kan du njuta av ett rent strykjärn i flera månader innan det är dags för en ny omgång.

Är det redan dags att rengöra strykjärn igen?

Visst kan det vara svårt att hålla reda på hur ofta någonting ska rengöras? Vi har förberett ett städschema som täcker allt.

Att rengöra strykjärn är ofta en sådan sak som står längst ner på priolistan av förklarliga skäl. Sedan står man där med en oändlig lista på alla saker som ska städas, allt ifrån att rengöra kaminglaset till att städa hela köket.

Låt oss hjälpa dig med storstädning i Stockholm och få ett riktigt rent hem utan att lyfta ett finger.