Rengöringstips för Djurägare: Håll Hemmet Rent och Fräscht med Husdjur

video
Datum

14 juli 2023

Författare

Linn

Kategori

Rengöring

Dela:

Att ha husdjur är underbart, men det kan också innebära extra städuppgifter för att hålla ditt hem rent och fräscht. Här är några praktiska rengöringstips för djurägare för att hantera städningen i hemmet och skapa en ren och trevlig miljö för både dig och dina husdjur.


1. Börja med att tvätta pälsen

Husdjurspäls kan vara en ständig utmaning, men det finns sätt att hantera det. Regelbunden borstning av ditt husdjur hjälper till att minska mängden lösa hårstrån som sprids runt i hemmet. Använd en lämplig borste eller kam för att ta bort löst hår och undvik att det sprids över möbler och golv.

Fler tips om hur du tvättar pälsen kan du läsa om här.

2. Ta bort hår och smuts med klädroller

För att ta bort husdjurspäls från kläder, möbler och andra ytor, använd en luddrulle eller klädroller. Detta är ett riktigt bra lifehack för att snabbt fånga och ta bort lösa hårstrån.

3. Dammsug regelbundet

Dammsugning är en viktig del för att hålla huset fritt från husdjurspäls och smuts. Använd en dammsugare med bra sugkraft (vi brukar rekommendera nilfisk vp300) och särskilda tillbehör för att effektivt ta bort päls från mattor, klädsel och hörn. Ett sådant tillbehör är FurEater som du enkelt kan beställa på Clas Ohlson.

Fokusera även på områden där husdjur ofta vistas eller ligger, som sängar och soffor.

4. Hantera olyckor snabbt

Olyckor kan hända även med vältränade husdjur. Vid en olycka, som en urin- eller avföringsfläck, är det viktigt att agera snabbt. Absorbera så mycket av fläcken som möjligt med papper eller en trasa och rengör sedan området med en mild rengöringslösning som är säker för ytan.

5. Tvätta husdjursbäddar och filtar regelbundet

Husdjursbäddar och filtar kan bli smutsiga och lukta illa över tiden. Tvätta dem regelbundet enligt tillverkarens anvisningar för att hålla dem fräscha och hygieniska. Använd en luktborttagningsprodukt eller tillsätt ättika i tvättmaskinen för att avlägsna obehagliga lukter.

6. Håll luftfuktigheten på en lämplig nivå

En hög luftfuktighet kan bidra till en ökad luktnivå i hemmet. Håll luftfuktigheten på en lämplig nivå genom att använda avfuktare eller luftfuktare. Detta kan hjälpa till att minska luktproblem och främja en fräschare inomhusmiljö.

7. Städa matskålar och vattenskålar regelbundet

Rengöring av husdjursmat- och vattenskålar är viktigt för att förhindra bakterietillväxt och oönskad lukt. Tvätta dem regelbundet med varmt vatten och mild diskmedel eller placera dem i diskmaskinen om de är diskmaskinståliga. Se även till att byta ut vattnet i vattenskålen dagligen.

8. Använd luktborttagning samt doft som luktar gott

För att ta bort oönskad lukt i hemmet, använd luktborttagningsprodukter som är säkra för husdjur och ytor. Ett annat tips är att använda något som doftar gott som i sin tur säkerställer en trevlig hemmiljö.

9. Anlita städhjälp

Det sista alternativet för att faktiskt säkerställa att alla ytor är rena samt att hörn och kanter blir avtorkade och dammsugna är att anlita oss för veckovis hemstädning eller varför inte en storstädning.

Har du något tips som du tycker vi har missat?

Kommentera gärna nedan!