Så snabbstädar du när det ska komma gäster

video
Datum

19 maj 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

“Hej, vi är i närheten och tänkte titta in om det är okej?” Får sådana telefonsamtal dig att frysa ett ögonblick för att sedan städa frenetiskt, slänga in saker i garderoben och gömma disk i vaskskåpet?


Vi är alla människor, och ibland ser inte våra hem perfekta ut. Även om vi jobbar med städning så erkänner vi att det ibland krävs en snabb tillfixning av hemmet. Självklart är det bäst om man håller det välstädat hela tiden och för hygienens skulle bör hemmet aldrig vara direkt smutsigt. Så låt oss säga att ditt hem inte är överdrivet lortigt, men det bara är lite småstökigt och du vill göra ett gott intryck på dina gäster. Vad kan du göra då? Följande snabbstäda tips kommer att göra att ditt hem ser mycket snyggare ut på nolltid! Samma steg kan användas varje morgon för att se till att du alltid har det fint hemma.

1. Bädda sängen

Det finns få saker som ser så stökiga ut som en obäddad säng. Den tar ju upp enormt mycket yta! Fluffa till kuddarna och låt täcket singla ner snyggt över sängen. Komplettera med en pläd som du kastar lite sådär inredningstidningsaktigt över fotändan så är du klar! Detta tar max fem minuter, men gör sovrummet mycket trevligare.

2. Fixa till soffan

Om du som vi älskar att krypa upp i soffan och mysa så händer det nog att dina soffkuddar ger ett ganska stökigt intryck. Fluffa till dessa och tryck gärna till rätta fyllningen i kuddar och dynor så att de inte ser så tilltryckta ut. Även här kan en filt slängas på lite slarvigt.

3. Plocka undan på diskbänken

Samla disken i diskhon eller i diskmaskinen i stället för att låta den täcka diskbänken. Även lite disk kan se väldigt stökig ut om den står huller om buller överallt.

4. Torka av ytor

Att damma hela hemmet har man inte tid med när det kommer gäster vilken minut som helst, så här gäller det att prioritera. Torka av soffbordet och matbordet samt diskbänken och spisen. Det är främst på borden som folk kan tänkas lägga ifrån sig till exempel mobilen, så är det dammigt där så kommer de att märka det.

5. Få undan stök

Är du skyldig till att skapa högar med reklam, glömma att lägga undan mobilladdaren och lämna plattången framme? Stök verkar bildas mycket lättare och snabbare än man blir av med det. Om du verkligen inte har tid att lägga var sak på sin plats, samla ihop alltihop i en låda eller påse som du gömmer undan. Då sprider du inte stöket vidare till andra ställen i huset utan har det samlat på ett ställe så att du lugnt och sansat kan gå igenom det när gästerna har gått hem.

Om du har mer tid…

6. Sprid väldoft

Hur ditt hem luktar gör mycket för första intrycket. Tänd ett doftljus, använd en rumsprej eller spreja lite linnevatten på jackorna som hänger i hallen. Ta ut soporna om de luktar och öppna fönstren för att få in frisk luft. Att sätta på kaffe är också ett bra tips för att få hemmet att lukta gott, särskilt om du maler kaffet själv.

7. Snabbstäda badrummet

Det finns inget värre än att komma hem till en kompis och låna en smutsig toalett. För att snabbstäda en toalett, utrusta dig med en sprejflaska och ett par trasor och torka snabbt av handfat och toalett. Hinner du kan du även skura toalettstolen invändigt eller i värsta fall bara hälla i lite rengöringsmedel för att få det att lukta fräscht.

8. Dammsuga

Om du har det dammigt eller smuligt på golven eller kanske har ett husdjur som spritt hår så kan en snabb dammsugning verkligen göra stor skillnad. Om du har begränsat med tid, satsa på att dammsuga rummen där dina gäster kommer att vistas. De kommer antagligen inte att titta efter dammråttor under din säng, men de kommer däremot märka om det är grusigt i hallen.

9. Tänd mysbelysning

Detta tips fungerar bara på kvällen, men gör verkligen stor skillnad. Tänd lite levande ljus, fönsterlampor och annan mysbelysning. Om du dessutom sätter på lite musik så kommer gästerna in i en atmosfär som får dem att missa om det inte är 100% välstädat.

10. Plocka undan i hallen

Hallen är det första gästerna ser, så det är viktigt att den ser trevlig ut. Ett tips kan vara att istället för att tvinga dina gäster att lägga sina jackor på sängen, varför inte röja undan så att det finns tomma galgar och krokar för dem? Lämna också plats så att de har en naturlig plats att ställa sina skor och väskor så att de känner sig välkomna.

Konsten att hålla det städat

Naturligtvis är det trevligast om man inte behöver få panik så fort man får oväntat besök. Men många känner att de bara inte hinner med att hålla det välstädat. Det är så mycket annat som ska göras. Barn ska hämtas och lämnas, man ska handla, laga mat, träna. Och dessutom ska man visst ha tid att jobba också! Städningen blir lätt lidande.

Många av våra kunder har upplevt att deras liv har blivit enklare av att få hjälp med hemstädning en gång i veckan. De känner att det gör situationen mer hanterbar och de är glada att de äntligen kan njuta av att vara hemma. Dessutom behöver de inte vara rädda för att någon ska komma förbi på en oplanerad visit.

Vi förstår att man kan ha en del frågor när man aldrig har anlitat en städfirma förut. Det kanske rentav känns lite obekvämt. Men oroa dig inte, vi förstår precis. Vi har också varit nya på det här, även om det var ett bra tag sedan nu. Eftersom vi vill att du ska känna dig helt trygg och nöjd så brukar vi göra ett hembesök där vi kommer och diskuterar lite kring vad det är du behöver hjälp med och hur allt fungerar rent praktiskt. Här kan du boka in ett första besök!

Nu har du tips för att snabbstäda som ett riktigt proffs!