5 tips: Så städar du miljövänligt

video
Datum

29 juli 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Att ta hand om vår miljö är något som vi på Städade Hem tycker är väldigt viktigt. Men det är så klart inte bara vi som jobbar med städning som kan städa miljövänligt. Alla kan vi göra vår del och varje liten sak gör stor skillnad om vi alla hjälps åt. Här kommer några sätt som du kan göra din städning mer skonsam mot planeten!


Satsa på rena, naturliga rengöringsmedel

Många oroar sig för starka kemikalier, men är rädda att inte få ett lika bra resultat om de städar med mildare rengöringsmedel. Men faktum är att många av de där starkt frätande medlen är rätt onödiga. Såpa och vatten fungerar till det allra mesta, är helt naturligt och inte giftigt. Det är också populärt att städa med saker man har hemma i köket, som citron, bakpulver och ättika. Men det kan vara bra att tänka på att ättika är starkt frätande. Därför är det viktigt att späda ut det ordentligt med vatten och öppna fönster för ventilationens skull samt använda handskar när man städar med det.

Det finns en hel del produkter på marknaden som man kan vara utan och på det sättet gynna miljön. Behöver du till exempel spreja med doftsprej titt som tätt eller använda toalettblock och liknande produkter som egentligen kan ersättas med småstädningar med såpa? Tänk på att varje liten produkt du köper inte bara innehåller kemikalier, utan även måste tillverkas och fraktas till dig och på det sättet gör avtryck på miljön. Om du dessutom använder städprodukter som är koncentrerade och som blandas ut med vatten gör du också att färre leveranser behöver köras land och rike kring.

Välj miljömärkt

När du köper diskmedel och andra rengöringsprodukter, titta efter märkningarna Bra Miljöval eller Svanen. På så sätt vet du att du köper produkter som inte innehåller onödiga kemikalier som både är dåliga för din hälsa och miljön.

Många tror att miljömärkta produkter kommer vara sämre än andra, men det finns faktiskt många alternativ som är minst lika bra. Ofta kan de till och med vara billigare än de stora märkena, eftersom de inte har samma stora utgifter för reklam som de mer miljöskadliga har. Och även om det någon gång skulle kosta mer att köpa miljömärkt så är det värt den extra utgiften för att hålla ditt hem och planeten giftfria, eller hur?

Dammsug innan du moppar

Ett annat sätt att städa miljövänligt är att dammsuga innan man moppar. Det kan låta lite läskigt, men dammet i våra hem innehåller en del gifter från plastprodukter och annat. Dessa ämnen är inte reningsverken utrustade för att ta hand om, och gifterna hamnar ute i det fria. Därför är det bra att dammsuga innan du moppar. På det viset tar dammsugaren hand om det mesta dammet och moppen kan ta annan smuts. När du sedan slänger dammet i papperskorgen kommer det så småningom att brännas, och då tas ämnena om hand om på det sättet och hamnar inte i naturen.

Du kan även tillämpa detta när du dammar om du vill, genom att damma med exempelvis dammtrasor för engångsbruk. Dessa kan användas många gånger och du kan plocka bort dammet från den om det blir för mycket. När trasan inte har mer att ge slänger du den och den bränns upp tillsammans med gifterna. Om du föredrar att använda en tygtrasa så kan du, i stället för att skölja av den eller skaka den utomhus, hålla ett fast tag i den och dammsuga den så att dammet försvinner den vägen.

Undvik klorin

Klorin är visserligen väldigt effektivt, men tyvärr är det mycket dåligt för miljön. Det innehåller nämligen ett ämne som är giftigt för vattenlevande varelser. Visserligen omvandlas klorin till ofarligt salt när det kommer i kontakt med biomassa och det lär renas bort innan det når sjöar och vattendrag, men det är ändå inte att rekommendera. Det är inte heller bra för människor att andas in ångorna. Särskilt om du har astma och är doftkänslig bör du undvika att andas in dem. Hitta hellre produkter som är gjorda för tuff smuts men som är miljömärkta. Dessa kanske behöver verka lite längre, men det är det verkligen värt.

Det är också viktigt att vara medveten om att det kan vara direkt hälsovådligt att blanda klorin med andra rengöringsmedel, exempelvis toalettrengöring, eftersom klorgas bildas. Detta är något som många gör för att de tänker att de vill rengöra toaletten lite extra och man tänker sig inte för. Klorgas är väldigt irriterande för ögonen och slemhinnorna och kan i värsta fall ge lungskador och andnöd. Det är alltså bäst att hålla klorin långt borta från ditt hem för att undvika missöden!

Särskilt i hem där det finns barn är det bättre att inte ens ha sådana starka kemikalier, för skulle de råka få i sig dem är det raka vägen till akuten! Väljer du ändå att ha klorin hemma måste du se till att den förvaras långt upp där inga barn eller husdjur kan komma åt det.

Putsa fönster med diskmedel

Fönsterputs är ofta en miljöbov såvida det inte är miljömärkt. Och om sanningen ska fram är det en helt onödig produkt när miljömärkt diskmedel fungerar mycket bättre! Vi är proffs på fönsterputs, så lita på oss när vi säger att du klarar dig bra utan fönsterputsen! En hink med varmt vatten, diskmedel, en svamp, en fönsterskrapa och en kökshandduk är allt som behövs för skinande rena fönster och det är inte svårt att lära sig, det krävs bara lite övning.

Har du svårt att få fönstren rena utan fula ränder? Eller har du aldrig tid att ta tag i dina smutsiga fönster? Boka fönsterputs här!

Lufttorka tvätten

Om du har möjlighet att skippa torktumlaren kan det vara ett bra sätt att både minska elräkningen och göra en liten insats för miljön genom att spara energi. Häng dock inte tvätt inomhus, eftersom det ökar luftfuktigheten dramatiskt och kan vara skadligt för hälsan och leda till bland annat mögel. Även på vintern kan du hänga ut tvätten till torkning. När det är kallt är nämligen luftfuktigheten mycket lägre och vattnet i kläderna kommer att avdunsta. Det kanske låter motsägelsefullt, men det fungerar!

Ett plus är att tvätt som har hängt ute luktar gott och känns oerhört fräsch när man tar in den!

Sopa upp smulor

Om du råkar tappa knäckebrödspaketet i golvet, eller barnen spiller något, ta fram den gamla hederliga sopborsten i stället för dammsugaren. Det går snabbare och du slösar inte någon el på smulorna! Du kan rentav ha en särskild liten sopborste speciellt för detta ändamål som du alltid har nära till hands.

Är du nyfiken på hur vi som städfirma jobbar för att städa miljövänligt? Varför inte boka in ett möte med oss för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa dig att hålla ditt hem rent och fint, samtidigt som vi tillsammans värnar om miljön? Vi berättar gärna mer och har mycket att dela med oss av. Hoppas vi hörs!