Vad ska jag tänka på för att få en extra fin finish på städningen?

video
Datum

10 december 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Det är en härlig känsla när hemmet är nystädat. För att förstärka denna känslan ytterligare finns det några detaljer som kan verka små och obetydliga, men som gör stor skillnad. Här kommer våra bästa tips på hur du ger ditt nystädade hem en snygg finish!


1. Putsa till kranarna

Strimmiga kranar med fingeravtryck på kan vara nystädade men ändå se tråkiga ut. Detta råder du enkelt bot på genom att spreja på lite fönsterputs. Torka av med papper eller en trasa och njut av lika skinande kranar som på hotell!

2. Ge dina växter lite omsorg

En sak som kan göra att hemmet inte ser tipp-topp ut är att krukväxterna ser hängiga ut. Passa på att vattna dem, gärna med lite växtnäring som du kan köpa billigt i mataffären. Plocka bort torra och gula blad. Du behöver också damma storbladiga växter med jämna mellanrum.

3. Tvätta och stryk gardinerna

De flesta av oss har gardiner i fönstren där hemma. De hänger där år ut och år in och kan samla på sig en hel del damm. Därför bör du regelbundet tvätta gardinerna. Och glöm inte att stryka dem eller använda en handsteamer som slätar ut rynkorna. Detsamma gäller för bordsdukar, tvätta dem en gång i veckan.

4. Damma taklamporna

Även om man ser dem varje dag så är det lätt hänt att glömma damma taklamporna. Ha för vana att snabbt dra en dammvippa över dem, så blir de aldrig särskilt dammiga. Dessutom minskar du mängden damm som kanske trillar ner från lamporna och lägger sig någon annanstans.

5. Doftsätt ditt hem

Hur hemmet luktar påverkar i allra högsta grad hur rent man upplever att det är. Här kan du själv välja vad du tycker om för dofter. Kanske är citronsåpa allt som behövs, eller så kan du välja något kul doftljus eller doftstickor. Om du har utbrunna värmeljus kvar i sina ljusstakar kan du passa på att byta ut dem mot nya också.

Ett linnevatten du sprejar på sängkläder och andra textilier kan också vara ett alternativ som fräschar upp och minskar statisk elektricitet på vintern.

6. Putsa fönstren

Smutsiga fönster gör att din städning inte kommer till sin rätt, medan nyputsade fönster gör att allt känns fräschare på något vis. Orkar du inte putsa själv? Anlita oss för fönsterputs i Stockholm för att göra det enklare för dig.

7. Rensa på kylskåpet

Kylskåpsdörren är den perfekta anslagstavlan. Den används flitigt av många familjer för att visa upp teckningar, påminna om tandläkartider och spara kuponger. Eftersom nästan vad som helst i pappersform är smidigt att sätta upp på kylen kan det lätt bli en enda röra. Ta av alla lappar och magneter från dörren, torka av den och sätt dit det som är aktuellt igen. Fundera på om vissa saker kan arkiveras eller rentav slängas.

8. Vädra ordentligt

Frisk luft är viktigt både för hälsan och för att hemmet ska kännas fräscht. Varje gång du städar, öppna fönstren på vid gavel. Både dålig lukt och sunkig luft försvinner och allt känns renare. Dessutom torkar golven fortare när du har moppat.

9. Fluffa till soffdynorna

Varje gång du städar kan du ta tillfället i akt att fluffa dina soffdynor ordentligt, såvida du har en soffa med lösa dynor. Ofta blir de tilltrycka när man sitter och de blir ganska missformade. Vänd på dynan och tryck till fyllningen ordentligt för att jämna ut formen. När du lägger tillbaka dem på sin plats kommer de se mycket fluffigare och mer inbjudande ut. Gör samma sak med mindre soffkuddar.

10. Byt handdukar och sängkläder

När du städat hela hemmet duger det inte med halvsunkiga handdukar och sängkläder som inte blivit tvättade på ett tag. Byt ut dessa textilier och känn vardagslyxen infinna sig.

11. Rengör hallmattan

Hallmattan är det första dina gäster och du själv ser när ni kommer in i ditt hem. Därför är det bra att den känns fräsch. Hur du rengör den beror helt på vilket material som mattan är gjord av. Vissa mattor, som trasmattor, går att tvätta i tvättmaskin. Andra går bara att dammsuga.

Mattor med kokosborst kan du behöva dra loss hår och smuts för hand från då dammsugaren inte alltid lyckas ta allt. Och alla mattor mår så klart bra av att skakas av utomhus då och då.

12. Plocka undan stök

Att plocka undan högar med papper, hårsnoddar som kommit på avvägar och andra prylar som ligger framme fastän de inte ska det borde alla göra varje gång de städar. Dels blir det svårare att få rent när det ligger mycket saker framme, dels ser det rörigt ut och oavsett hur mycket tid du har lagt på att städa kan ditt hem fortfarande inte klassas som välstädat. Så ta en liten stund till att lägga allt på rätt ställe, helt innan du börjar göra rent. Det vinner du mycket på.

Det är en hel del som ska till för att ett hem ska kännas riktigt rent och härligt. Våra duktiga vardagsförgyllare har koll på precis hur de ska få till den där känslan av nystädat. Tänk att lämna ett smutsigt hem på morgonen och komma hem till ett som är skinande rent efter jobbet. Det är vad vi kallar lyx!

Om du känner att du behöver lite mer nystädat-känsla i ditt liv, kontakta gärna oss för ett kostnadsfritt första besök. Vi berättar gärna mer om vad vi kan erbjuda när det gäller hemstädning i Stockholm.