Allt du bör städa om någon hemma varit sjuk
Oavsett om det handlar om covid-19 eller en vanlig förkylning så är det smart att göra en liten extra sanering efter att någon i familjen varit sjuk. Det kan förhindra att andra blir smittade. Dessutom känns det fräschare också, så klart! Tänk på följande när du städar i samband med sjukdom:
1. Använd handskar och tvätta händerna
Handskar är extra bra att använda när du städar efter någon som är sjuk. Antingen kan du använda engångshandskar eller flergångshandskar. I vanliga fall är det bättre både för miljön och plånboken att använda gummihandskar som kan återanvändas, men just när det gäller att förhindra spridning av sjukdom är det bättre med engångs.
Skulle det vara så att du bara har diskhandskar hemma så är det bättre än inget. Du kan göra rent dem med varmt vatten och diskmedel. Men om du vill spara dem, så använd dem till städning även i fortsättningen. Se också till att hänga upp dem så de får torka ordentligt efter rengöringen. Oavsett vilka handskar du använder när du städar bör du tvätta händerna noggrant när du är klar.
2. Öppna fönstren och dra undan gardinerna
Vissa sjukdomar sprids genom luften. Men även om det inte längre finns någon risk för det när det är dags för dig att städa efter någon som varit sjuk så skadar det inte att släppa in lite frisk luft.
Forskare har upptäckt att vissa bakterier dör mycket fortare när de exponeras för utomhusluft. Man vet ännu inte exakt varför, men det är en god anledning att öppna fönstren. Dessutom gör solljus att också att bakterier och virus dör snabbare, så släpp in ljuset.
Förutom att frisk luft kan förhindra smitta så bidrar den till en renare känsla och en hälsosammare inomhusmiljö. Och så torkar golven snabbare när du har moppat.
Läs mer om vädring och coronaviruset här.
3. Desinficera beröringspunkter
Tänk igenom var den sjuke har varit och vilka beröringspunkter som kan behöva rengöras. Sängkläderna bör bytas, särskilt om personen haft feber och svettats. Desinficera beröringspunkter som ljusknappar, dörrhandtag, mobiltelefon och tangentbord.
Även toalettstol och handfat bör rengöras grundligt. Byt också ut handdukarna i badrummet. Både handdukar och sängkläder bör tvättas i 60 grader.
4. Rengör ytor noggrant
Torka av ytor i hemmet där den sjuke har vistats med vatten och diskmedel eller såpa. Om personen haft en smittsam sjukdom som magsjuka eller covid-19 bör du också avsluta med att desinficera ytorna så att inga bakterier eller virus finns kvar.
5. Byt ut svampar och trasor
Ta en runda i hemmet och samla ihop disksvampar och trasor som använts under sjukdomstiden. Mikrofibertrasor kan tvättas i tvättmaskin, medan andra kan återvinnas. En del andra slängs i hushållssoporna. Genom att byta ut till rena trasor och svampar undviker du att smitta sprids via dem.
6. Storstäda
En bieffekt av att vara sjuk är oftast att man hamnar efter med städningen. Man orkar helt enkelt inte, så när man väl blir frisk så behöver man ta igen missad städning. Efter att du har städat saker som behöver rengöras i ett smittspridningsperspektiv är det därför dags att göra en ordentlig storstädning.
Att få det rent och snyggt hemma är inte bara bra för den fysiska hälsan utan även för den mentala. Det blir en skön nystart efter sjukdomen om man städar upp ordentligt och det ger ny energi att ta tag i vardagen igen.
Städning efter sjukdom
1. Använd handskar och tvätta händerna noga.
2. Släpp in frisk luft och solljus när du städar.
3. Desinficera beröringspunkter såsom handtag och lampknappar.
4. Rengör och desinficera ytor i hemmet.
5. Byt ut gamla svampar och trasor som kan sprida smitta. Gör en ordentlig storstädning.
Städningens roll i pandemin
Just nu är det många som undrar både hur man ska städa när någon har haft eller har corona och hur man ska städa i förebyggande syfte för att slippa bli smittad. Här kan du läsa om hur man förebygger covid-19.
Om du känner att du behöver hjälp med städning i Stockholm får du gärna höra av dig till oss. Om du har symtom väntar vi med att komma tills du är frisk. Vi är också noga med att inte komma hem till dig om vi känner oss sjuka.