Hur ofta ska man städa olika saker i köket?

video
Datum

30 mars 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Vi har alla varit med om att det gått lite väl länge mellan städningarna av olika saker. Vissa glömmer att rengöra kaffebryggaren, andra missar mikrovågsugnen. I de här fallen är det så klart ganska så lätt att märka när det är dags för rengöring. Men för vissa andra saker kan det vara svårt att veta hur ofta man ska städa. Hur ofta behöver man till exempel göra rent diskborsten? Och när är det dags att byta kökstrasan? Vi bestämde oss för att sammanställa en lista över hur ofta man ska städa olika saker i köket så att du inte behöver undra längre.


Hur ofta ska man tvätta eller byta disktrasan i köket?

Disktrasor är kända för att vara bakteriehärdar. Var noga med att skölja ur den ordentligt och hänga den på en krok så att den får torka mellan användningarna.

Du bör tvätta disktrasan en gång i veckan. Du kan tvätta den i tvättmaskin på 60 grader. Det går även att göra med Wettex-dukar och liknande trasor. Och en del av dem går att kompostera när de har blivit uttjänta.

– Disktrasor – en gång i veckan.

Behöver man tvätta diskborsten?

Hur smutsig diskborsten blir beror mycket på vad ni har diskat med den. Oftast räcker det att köra den i diskmaskinen eller koka den några minuter med lite såpa en gång i månaden. Tänk på att inte låta diskborsten ligga i blöt i onödan. Skölj gärna av den med kallt vatten efter användningarna eftersom bakterier gillar varma miljöer bättre.

– Diskborsten – en gång i månaden.

Hur ofta ska man städa kylskåpet?

Hur ofta man behöver städa i köket är olika från familj till familj. De flesta kylskåp behöver städas ungefär en gång i månaden. Men om du märker att det luktar lite konstigt eller något har läckt så kan du så klart göra det vid behov. När man städar kylskåpet märker man hur smutsigt det faktiskt blir. Det är kladd från förpackningar och smulor från allt möjligt.

Vill du veta hur du bäst städar kylen? Läs inlägget Så rengör du kylskåpet.

– Kylskåpet – en gång i månaden.

När ska man städa frysen?  

Frysen blir i regel inte lika smutsig som kylskåpet. Ofta kan du passa på att rengöra frysen när du ändå ska frosta av den. Ett par gånger om året brukar vara lagom om inget råkar läcka eller så.

Men hur gör man då? Läs inlägget Så rengör du frysen enklast.

– Frysen – två gånger om året.

Hur ofta ska man rengöra fläkten i köket?

Köksfläkten behöver rengöras minst en gång i halvåret. Du kan behöva göra det oftare om ni steker ofta så det blir mycket matos.

Det är enkelt att göra rent köksfläkten. Du lär dig precis hur du ska göra i inlägget Med dessa tips kan du rengöra köksfläkt som ett proffs!

– Köksfläkten – en gång i halvåret.

Hur ofta ska man städa mikron?

Om ni använder ett lock när ni värmer mat i mikron så minskar ni mängden stänk dramatiskt och behöver därför städa den mer sällan. Men för en familj som använder mikron varje dag behövs det en städning minst en gång i veckan.

Misströsta inte – det tar bara några minuter att få mikron ren igen! Läs inlägget Så rengör du mikrovågsugnen på fem minuter – bokstavligt talat!

– Mikrovågsugnen – en gång i veckan.

När ska diskmaskinen städas?

Även om man skulle kunna tro att diskmaskinen håller sig själv ren så behöver den lite hjälp på traven då och då. Handtaget och knapparna behöver torkas av varje vecka för att undvika att bakterier frodas där.

I botten av diskmaskinen finns en sil för matrester som behöver tömmas då och då. Om ni är noga med att skrapa av och skölja tallrikarna innan ni sätter in dem i diskmaskinen så räcker det i regel att tömma den en gång i månaden. Torka sedan av utsidan och gummilisten med en fuktig trasa med diskmedel.

När du har tömt silen är det dags att använda en rengöringstablett. Den rengör maskinen och tar bort fett och kalk. Vissa kan du använda när du ändå ska köra en omgång disk. På det viset sparar du på vatten.

– Diskmaskinen – en gång i månaden.

Hur ofta ska man rengöra kaffebryggaren?

Kaffebryggaren går bokstavligt talat varm i de flesta svenska kök, och därför behöver den avkalkas ganska ofta.

Hur ofta du bör rengöra din kaffebryggare beror på hur kalkigt vattnet är där du bor.

För det mesta räcker det att kalka av den varannan eller var tredje månad, men på vissa ställen kan det behöva göras en gång i månaden.

Men hur vet man om man har mycket kalk i vattnet i köket då?

Om du behöver ställa den frågan så är nog inte vattnet särskilt kalkigt. Man brukar kunna lägga märke till att det lätt hamnar mycket avlagringar runt kranar, i vattenkokaren och så klart i och på själva kaffebryggaren om man bor där det finns kalkrikt vatten.

Det är lätt att kalka av kaffebryggaren. Det finns särskilda medel du kan använda, men det går också bra med vatten och ättika. Du kan också använda dig av citronsyra eller ett avkalkningsmedel.

Men hur ofta ska man diska kaffekannan och filterhållaren då?

Ja, här råder det delade meningar. Kaffekonnässörer menar att man aldrig ska diska dem med diskmedel eftersom det kan påverka smaken negativt. Men då är det viktigt att du alltid sköljer av dem efter användning för att hålla dem fräscha.

– Kaffebryggaren – En gång varannan månad

När behöver man rengöra sopkärlen?

Avfallshink och sorteringskärl i köket behöver rengöras då och då. Men hur ofta beror på hur mycket de används och hur smutsiga de blir.

De flesta familjer behöver göra rent dem åtminstone en gång i månaden, men har soppåsen läckt kan det behövas oftare.

Här finns mycket man kan göra för att förebygga smuts. Se till att soppåsar ni använder är hela och täcker hela hinkens öppning så att skräp inte kan hamna utanför.

Skölj ur förpackningar som ska sorteras och låt torka innan ni lägger dem i sorteringskärlen. Om ni lägger matrester i papperspåsar kan ni lägga lite hushållspapper under påsen ifall det skulle tränga igenom fukt.

Låt potatisskal och annat som är blött torka lite i vasken innan ni lägger det i papperspåsen.

– Avfallshinkar – en gång i månaden eller vid behov.

Hoppas du har blivit lite klokare på hur ofta du bör städa i köket. Kliar det i fingrarna, eller är du långt ifrån sugen på att städa i köket där hemma?

Vi erbjuder hemstädning i Stockholm så att du slipper oroa dig över hur ofta saker ska städas och kan njuta av din fritid.

Hör av dig till oss för ett kostnadsfritt hembesök så berättar vi mer om hur vi kan underlätta din vardag.