Vi lär dig rengöra madrass som ett proffs

video
Datum

14 februari 2022

Författare

Noomi

Kategori

Rengöring

Dela:

Vem skulle inte uppskatta att ha en ren och fin säng att krypa ner i efter en lång dag? Har du småbarn eller husdjur hemma så har du säkert någon madrass där hemma som skulle må bra av att fräschas upp en aning. Dessutom brukar vi människor svettas en del om nätterna, vilket också påverkar madrassens skick.


Det är nästan lite ironiskt att något som vi använder dagligen får så lite uppmärksamhet när det är städdags. Sanning är att de flesta av oss brukar inte rengöra madrassen så ofta, om alls. Det vill vi ändra på! Följ med och lär dig rengöra madrass snabbt och enkelt.

Varför ska man ens rengöra madrass?

Det kan låta äckligt men madrasser innehåller dammkvalster, damm, smuts, döda hudceller och även olika typer av fläckar. Det är helt naturligt – trots allt så använder vi madrassen en tredjedel av dygnet.

Dock så betyder inte det att man ska låta madrassen vara. En smutsig madrass som innehåller för mycket kvalster kan nämligen orsaka allergiska reaktioner hos den som sover på madrassen. Inte så fräscht, va?

Detta är anledning nog att ta tag i att rengöra madrassen redan idag.

Om du istället behöver rengöra din soffa, kan du läsa vårt blogginlägg om smarta sätt att rengöra soffan på.

Våra 5 bästa tips för att rengöra madrassen snabbt och enkelt

1. Dammsug madrassen regelbundet

En enkel sak som kan göra stor skillnad för din bäddmadrass är att dammsuga madrassen regelbundet. Helst varje gång man byter lakan. Om det finns en städvana att börja med i år så tycker vi att det här tar priset! Det tar inte ens 5 minuter och vips så känns madrassen mycket fräschare.

2. Använd madrassrengöring

Känns madrassen väldigt smutsig, kan det vara en bra idé att använda sig av ett speciellt medel för madrassrengöring. Dessa medel minskar antal kvalster i madrassen och hämmar eventuell mögeltillväxt.

3. Miljövänlig fläckborttagning med bikarbonat

Ett väldigt populärt husmorsknep är att använda sig av bikarbonat för att få bort gamla kissfläckar. Detta funkar även på andra intorkade fläckar, exempelvis gamla svettfläckar.

Innan du börjar behandla fläckarna ska madrassen dammsugas ordentligt.

Blanda en bikarbonatpasta på ¾ bikarbonat och ¼ vatten. Sprid ut pastan på fläckarna som ska behandlas och låt verka i minst en timme, gärna längre. När tiden är ute borde pastan ha torkat så du enkelt kan dammsuga upp den. Och vips så är alla fula, gula fläckar borta! Kom bara ihåg att låta madrassen bli helt torr innan du bäddar i sängen.

4. Ta bort nya fläckar snabbt

Med barn och valpar i sängen är en kissolycka lätt hänt. Den goda nyheten är att vad gäller nyare fläckar så är det ännu enklare att rengöra madrass. Dock så gäller det att agera snabbt.

Torka upp så mycket vätska som du kan med hjälp av hushållspapper eller en ren handduk. Sila sedan över ett generöst lager med bikarbonat över fläcken. Låt verka i minst en timme men gärna lite längre än så. Därefter kan du dammsuga upp all bikarbonat. Låt madrassen bli helt torr innan du bäddar i sängen. Nu borde madrassen vara ren igen.

Just när det gäller kissfläckar så kan det vara en bra idé att blanda några droppar eterisk olja med bikarbonatet innan du silar det över sängen. Lavendel och citron brukar kännas fräscha och hjälper till att undvika en illaluktande madrass.  

5. Madrasskydd för att förebygga olyckor

Det enklaste sättet för att slippa tvätta hela madrassen när olyckan väl är framme är att investera i ett bra vattentätt madrasskydd. IKEA har exempelvis ett prisvärt madrasskydd som håller madrassen torr. Madrasskyddet är mycket enklare att slänga in i tvättmaskinen är bäddmadrassen och skyddar även mot smuts.

Efter att ha följt dessa steg borde alla dina madrasser där hemma vara fläckfria och väldoftande. Nu kan du slappna av i vetskap om att madrassen är ren på riktigt.

Vill du helst slippa rengöra madrassen själv?

Vi tar gärna hand om det! Kontakta oss för att boka storstädning i Stockholm och spendera din tid på något roligare än att rengöra madrass från fläckar!