Använd dessa tips för att rengöra spishäll regelbundet och spara tid!

video
Datum

27 februari 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

Hur du ska gå tillväga för att rengöra spishällen beror först och främst på vilken typ av spis du har.


De flesta hem är utrustade med antingen en induktionshäll, en glashäll eller en gashäll. Alla dessa spishällar kräver lite olika metoder för att bli riktigt rena. Dessutom är det viktigt att använda sig av rätt produkter för att inte skada hällen permanent.

Varför lägga tid på att rengöra spishäll ordentligt?

Man kan ju undra varför det inte räcker med att bara torka rent spisen lite snabbt efter användning. Den största anledningen är att hällen faktiskt kan ta skada av slarvig städning.

Även fast man tror att det gör nytta kan för kraftig rengöring repa din spishäll och i värsta fall leda till att den går sönder. Med våra tips kan du ta hand om din spishäll på rätt sätt och förlänga dess livstid.

Så här rengör du en induktionshäll eller en glaskeramikhäll rätt

Först och främst – vänta inte för länge med att rengöra din induktionshäll eller glaskeramikhäll. Har den hunnit bli för smutsig är det lätt hänt att man tar i lite för mycket och repar hällen. Är du däremot noggrann med att hålla efter regelbundet så är det ganska lätt att rengöra en induktionshäll.

1. Ta bort spill på en gång

Nyckeln till att göra det så enkelt som möjligt vid rengöring är att inte låta smutsen bränna fast till nästa gång du använder spisen. Spill är en del av vardagen och går tyvärr inte att undvika helt.

Många tror att det inte går att bränna fast matrester på en induktionshäll eftersom den svalnar så snabbt men det går visst! När du råkat smutsa ner spisen kan du enkelt ta bort det med en fuktig tvättsvamp och lite handdiskmedel. Torka sedan av med en mikrofiberduk.

2. Hällputs mot fläckar

Det effektivaste sättet att få bort fläckar från spisen är att ta hjälp av en produkt som är speciellt avsedd för ändamålet. Börja med att torka av spisen och applicera sedan lite hällputs på hällen med hjälp av en fuktig tvättsvamp.

Polera ytan i runda rörelser och låt produkten verka i ca 5-10 minuter. Torka av spishällen med en fuktig trasa och torka sedan rent med en torr trasa för extra glänsande resultat.

3. Använd en hällskrapa

Går det inte att få bort inbrända fläckar och beläggningar med ovanstående metoder kan du ta hjälp av en hällskrapa. Som namnet tyder används en hällskrapa för att försiktigt skrapa bort envisa fläckar. Här är det viktigt att se till att knivbladet är tillräckligt vasst – annars riskerar du att repa din spishäll.

Är du osäker på hur du ska gå tillväga kan du kika på den här videon om hur man använder en hällskrapa rätt.

4. Undvik fastbrända fläckar med Keramikrent

När du tagit dig tid att rengöra spishällen så gäller det att ta till några knep för att den ska hålla sig så ren som möjligt. Det bästa är att torka av spisen helst efter varje användning. Ett annat sätt att skydda din spis från fläckar är att använda exempelvis Mr Muscle Keramikrent.

För att få den bästa effekten av produkten appliceras den på en rengjord yta i runda rörelser. Efterpolera spisen med hushållspapper för att få ett glänsande resultat.

Här kan det vara bra att komma ihåg att varje gång du torkar av spisen med en fuktig trasa så försvinner en del av fastbränningsskyddet. Det går inte att undvika våttorkning helt såklart men kom då ihåg att applicera produkten på nytt för ökat skydd.

5. Miljövänlig spisrengöring med ättika och bikarbonat

Vill du undvika starka rengöringsmedel? Då kan du blanda ihop egen hällputs. Du behöver en sprayflaska, ca 4 dl vatten, 1 dl 24% ättika och 2 matskedar bikarbonat. Spraya blandningen på hällen och torka av med en fuktig trasa. Använd sprayen med fördel efter varje användning för att rengöra spishäll utan kemikalier.

Få rent gjutjärnsplattor

Har du en äldre spis med gjutjärnshäll kan det kräva lite mer tid att få den helt ren. Eftersom ytan inte är helt slät fastnar fett och matrester enklare. Här kommer några praktiska tips på hur du enklast rengör dessa typer av spishällar.

1. Vatten och diskmedel mot fett

Man kommer långt med gamla hederliga diskmedlet. Med hjälp av en våt tvättsvamp och några droppar handdiskmedel får du bort fettfläckar utan problem. Det gäller dock att gnugga ordentligt – var inte rädd att ta i!

2. Få rent runt plattorna med stålull

Svinto är din bästa vän när det gäller att få rent metallringarna runt gjutjärnsplattor. Här gäller det att skrubba bort smutsen genom att applicera ganska mycket kraft.

Rengör din gasspis enklare

En spis med gashäll kan vara en större utmaning att rengöra och hålla ren eftersom den inte är helt slät. Har du en gasspis med stålbotten är den enklare att göra ren men kräver mer putsning för att ytan ska se ren ut.

1. Rengör brännarna

Ta av brännarna och lägg dem i en skål med hett vatten med några droppar handdiskmedel i. Låt stå i ca 15-30 minuter. Gnugga rent med en tvättsvamp och torka torrt. Brännarna ska vara helt torra innan du sätter tillbaka dem.

2. Använd ett speciellt rengöringsmedel

Under tiden som brännarna står i vattenblandningen kan du passa på och rengöra resten av spisen. Detta gör du enklast med hjälp av ett speciellt rengöringsmedel, exempelvis Cif Power & Shine Kök.

Spraya medlet jämnt på hela ytan och gnugga sedan rent med en tvättsvamp. Nu borde alla fläckar försvinna i ett nafs! Efterpolera med en torr mikrofibertrasa. Klart!

Vill du få hjälp med att rengöra spishäll?

Det är inte lätt att hinna ta hand om hela hemmet. Oftast finns det finns en del att hålla reda på, allt ifrån att rengöra ugnen till att städa duschen.

Det är här vi på Städade Hem kommer in i bilden! Boka hemstädning i Stockholm och unna dig lyxen att få ett rent hem utan att lyfta ett finger.